About Swing Dance

About Swing Dance

Swing dance er et samlende udtryk for en hel række afroamerikanske danse fra starten af 1900-tallet, som dog alle har det tilfælles, at de danses til swing jazz som er en del af den den meget diverse Jazz genre. Overgangen mellem de forskellige danse er ofte glidende, og det er derfor ikke muligtat lave en skarp opdeling mellem dem. Vi vil dog her forsøge at give et kort overblik over deforskellige oprindelige stilarter.

Charleston

Charleston var en af de første af de afroamerikanske danse der slog bredt igennem i starten af1900-tallet i USA. Charleston blev hurtig en landeplage og havde sin storhedstid i 1910’erne og1920’erne. Charleston kan både danses som en solo dans, og som en partner dans. Der er mange forskellige Charleston stile: Helt fra de feminine flapper piger til de mere maskuline Charleston herrer. Se eksempler i videoen herunder.

 

Authentic Jazz

Efterhånden som Charleston blev mere og mere populært på natklubber og lignende steder, begyndte danserne også at eksperimentere med at lave anderledes Jazz steps i deres solo koreografier, ofte med stor indflydelse fra stepdans. En samlende betegnelse for de mange og diverse jazz trin der blev opfundet i denne periode er Authentic Jazz dance. Mange af disse trin er i tæt familie med Charleston, men har alligevel ofte en rytme og et udseende der adskiller dem så markant fra Charleston, at de er blevet opfattet som værende deres egen selvstændige dans. Her ses en af de meget populære Authentic Jazz koreografier, kaldet Tranky Doo.

 

Lindy Hop & Jitterbug

Lindy Hop er den nok mest indflydelsesrige af de afroamerikanske danse fra denne tid. Den voksede ud af en blanding mellem Charleston og en pardans kaldet “Break away”. Lindy Hop er en social pardans med fokus på at kunne improvisere sammen med sin partner. Den blev især danset til fester i store ballrooms, hvor Savoy Ballroom i Harlem, New York, nok er det mest kendte af dem alle. Musikken til disse arrangementer blev leveret af swingende Big Bands og gulvet var tætpakket med unge mennesker i gang med vilde swing outs. Lindy Hop havde sin storhedstid i 1930’erne og 1940’erne, og dem der dansede Lindy Hop og andre lignende swingdanse, blev i amerika kendt som “Jitterbuggers”.

Da Lindy Hop kom til Europa under og efter 2. verdenskrig, blev den netop kendt under navnet Jitterbug, dog i en noget simplere udgave. Senere tog danseskolerne dansen til sig som en af Ballroom dansene og kaldte den “Jive”, dog i et noget anderledes udtryk. I takt med at Rock&Roll musik blev mere populært, udviklede andre danse som Boogie Woogie og Rock&Roll dans sig fra hvad der oprindelig var Lindy Hop. Her er et filmklip fra filmen “Twice Blessed” fra 1945. I filmen kaldes dansen for Jitterbug, men den ligger meget langt fra det der i Europa senere blev kaldt Jitterbug og er i stedet langt tættere på de oprindelige Lindy Hop fra Harlem.

 

The Revival

Lindy Hop døde næsten ud i årtierne efter 2. verdenskrig. De danse der voksede ud af Lindy Hop’en levede først og fremmest som mindre subkulturer og ses af mange som mere simple udgaver af den mere bredt favnende Lindy Hop. Der skete dog noget i 1980’erne, hvor Lindy Hop oplevede en “revival”. Dette skete samtidigt så forskellige steder i verden som New York, Sverige og Storbritanien. De gamle swingdans legender som Frankie Manning m.fl. blev genopdaget og begyndte at undervise igen og i dag findes der ikke en storby i verden, hvor der ikke danses Lindy Hop. I klippet nedenfor ses nogen af verdens bedste Lindy Hoppere. Hvad de kan improvisere sig til er helt fantastisk!